fbpx

Neden Sunucuyeri?

Özet olarak sunucu, internet ortamına bağlanmaya aracı olan ana bilgisayar, aracı kurum olarak tanımlanabilmektedir. Söz konusu bu ana bilgisayarda tüm veriler, bilgiler yedeklenmektedir. Diğer bir tanımı ise, bilgisayar kullanıcısının ihtiyaç duyduğu verilere online olarak, internet ortamında erişebilmesini sağlayan ve bu verileri kişilerin kullanımına sunan bilgisayar sistemleridir. Daha teknik bir tanım ile sunucu; verilerin, bilgilerin bilgisayar ağ sistemleri üzerinden kullanıcıların ulaşımlarına, erişimlerine açık bir şekilde bulundukları bilgisayar sistemleridir.

​​​​​​​Sunucuyeri.com Kimdir?

Neden Sunucuyeri ve Sunucuyeri kimdir olarak arama motorlarındaki araştırmalar neticesinde, tüketici karşısına çıkan sitede, sunucu hizmetlerinin de verildiği görülmektedir. Sunucu bilgisayar sistemleri hizmeti dışında; hosting, domain, mail ve SSL hizmetleri de söz konusu firma tarafından eksiksiz bir şekilde müşterisine sunulmaktadır.

Sunucu sistemleri sadece bir donanımdan, yani bir bilgisayar cihazından ibaret değildir. Bilgisayarların ya da söz konusu bu cihazların bir sunucu olarak işlevlerini yerine getirebilmeleri için, özel yazılımları da sistemlerinde barındırmak zorundadırlar. Sunucuların barındırdığı bu yazılımlar, sunucudaki tüm verileri, bilgileri, kullanıcılara amacına en uygun şekilde sunmaktadırlar. Sunucuların barındırdığı yazılımlar, kullanım amacına göre bazı değişiklikler göstermektedir. Bu noktada, bir oyun sunucusuna ait yazılım ile bir e-posta sunucusunun yazılımları farklı özelliklere sahiptir. Bu farklılıklar sayesinde, yazılımlar kullanım amaçlarını daha uygun ve optimize edilmiş bir şekilde yerine getirmektedirler.

Bir Sunucunun Önemli Özellikleri Ve Ek Donanımları

Bir sunucuya ait en kritik öneme sahip özellik, veri-bilgi akışını kesintisiz, istikrarlı, yüksek performanslı ve güvenli bir şekilde yerine getirmesidir. Bir sunucunun, performansını başarılı bir şekilde yerine getirebilmesi için sunucular, sabit donanımına ek olarak bazı ek donanımlarla da güçlendirilmektedir. Söz konusu bu ek donanımlara örnek verilecek olursa; elektrik beslemesi kesintisine karşı kesintisiz güç kaynağı, sürekli çalışan bilgisayarların aşırı ısınan parçaları için özel soğutma sistemleri, bilgi akışının daha hızlı ve hatasız, sorunsuz bir biçimde işlemcilere aktarılabilmesi, gerektiğinde yedeklemenin sağlanabilmesi için özel kablolama sistemleridir.

Sunucu yeri kimdir ya da Neden Sunucuyeri sorularının cevapları da tam bu noktada anlamını bulmaktadır; sunucuyeri.com olarak bu hizmetleri en sağlıklı ve uzun ömürlü şekilde sunmaktayız.

Bir PC (Kişisel Bilgisayar Yani Personal Computer) Ve Sunucu Arasındaki Fark

Klasik bir kullanıcıya ait bir bilgisayar ile bir sunucu bilgisayar, hem görünüşte hem de temel işlevsel görevlerde oldukça benzerdirler. Her iki tip bilgisayar da verileri, bilgileri toplamakta, işlemekte ve kullanıcısının ihtiyaçları doğrultusunda sunmaktadır. Her iki tip bilgisayar da bu işlemleri yerine getirebilmek için gereken donanım ve yazılımlara sahiptir. Bu temel benzerliklerin dışında, kullanım amaçlarına göre birbirlerinden oldukça farklıdırlar. Kişisel bilgisayarlar, tamamen kullanıcı amacına uygun olarak dizayn edilmiş bir bilgisayar türüdür. Sunucu bilgisayarları ise, adından da anlaşılacağı üzere verilerin, bilgilerin sunulması amacıyla geliştirilmiş bilgisayar sistemleridir.

Kişisel bilgisayarların bedelleri daha düşük seviyelerdedir, çünkü çok fazla gelişmiş donanım bileşenleri içermemektedirler. Diğer yandan, kişisel bilgisayarlar sürekli çalışmadıklarından, ek bazı donanımlar ya da koruyucu gereçler içermemektedirler. Sunucu bilgisayarları ise kesintisiz işlem görmektedirler, bundan dolayı da çok sayıda koruyucu bileşene ve ek donanımlara ihtiyaç duymaktadırlar. Sunucu bilgisayarlara entegre edilen bu ek donanımlar ya da teçhizatlar, ciddi dayanım testlerine maruz bırakılarak üretilmektedirler. Bu sayede, sürekli çalışan sunucu bilgisayarlarının hem sağlam bir şekilde hem de yüksek verimlerde çalışabilmesine olanak sağlamaktadırlar.

Sunucu bilgisayarların barındırdıkları yazılımlar da, sunucuların ağırlıklı görev tanımlarına göre geliştirilmektedir. Böylece, sunucular için hazırlanmış ve geliştirilmiş yazılımlar hem kişisel bilgisayarların işletim sistemlerinin ihtiyaçlarını fazlalıkla karşılamaktadır hem de sunucu bilgisayarlarının kullanım amaçlarına uygundur.

PC’ler yani kişisel bilgisayarlar, ev tipi bir bilgisayar kullanıcısının amacına oldukça uygun ve yeterlidir. Ancak, çok daha kritik verilerle, yüksek erişim hızı ve verimliliğiyle çalışılması gereken durumlar söz konusu olduğunda, sunucu özellikte bir bilgisayar tercih edilmektedir. Bundan dolayı da, sunucu bilgisayar sistemleri genellikle kişisel seviyede değil, kurumsal seviyede, firmalarda kullanılmaktadır.

Sunucu Çeşitleri

Genellikle firmalarda, kurumsal seviyelerde kullanılması tercih edilse de, sunucu bilgisayar sistemlerinin kullanım amaçları çerçevesinde farklı türleri de bulunmaktadır. Bunlar;
– Ev tipi sunucu bilgisayarlar
– FTP sunucu bilgisayarları
– Ağ sunucu bilgisayarları
– Veri tabanı sunucu bilgisayarları
– Uygulama sunucu bilgisayarları
– Oyun sunucusu bilgisayarları
– DNS sunucu bilgisayarları
– Sanal sunucu bilgisayarları
– İletişim sunucusu bilgisayarları

%d bloggers like this: